JHS-uutiskirje 3/2019

Juhta päättää toimintansa

Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (Juhta) päättää toimintansa tämän vuoden lopussa. Viimeinen kokous pidettiin 3.12.2019, jolloin hyväksyttiin esitys nykymuotoisen JHS-järjestelmän lakkauttamisesta. 

Juhtan toiminnan päättymisen perusteena on se, että sillä ei ole jatkossa säädösperustaa: 1.1.2020 astuu voimaan tiedonhallintalaki, joka kumoaa tietohallintolain, jossa taas on säädetty Juhtasta. Samalla häviää myös JHS-järjestelmän säädösperusta.

JHS-suositukset eivät katoa mihinkään. Väestörekisterikeskus (1.1.2020 alkaen Digi- ja väestötietovirasto, DVV) ylläpitää nykyistä JHS-sivustoa toistaiseksi, kunnes suosituksille löytyy parempi julkaisupaikka ja -muoto. Uusia suositushankkeita ei tässä vaiheessa käynnistetä, viimeiset kaksi suositushanketta viedään loppuun ja suositukset julkaistaan ilman Juhtan hyväksyntää.

JHS-suositusten ylläpito on vastuutettu asianomaisille viranomaisille (tiedonhallintalautakunta, valtiovarainministeriö, Maanmittauslaitos, Tilastokeskus, ympäristöministeriö ja Väylävirasto). Jaottelu perustuu lainsäädäntöön ja valtioneuvoston ohjesääntöön. Valtiovarainministeriön asettama työryhmä alkaa ensi vuonna pohtia, miten suosituksia jatkossa ylläpidetään ja hyväksytään.

Lue lisää valtiovarainministeriön tiedotteesta.

Lisätietoa: Juhtan pääsihteeri Heikki Talkkari, heikki.talkkari(at)vm.fi


» Muut uutiset